Nikmat ujian
Posted on Tuesday, April 9, 2013, ϟ 0 comments

Kena kuat walaupun susah.Jangan jatuh sebab manusia.Manusia boleh datang tinggalkan jejak.Simpan jejak dalam kenangan.Jangan bazirkan sisa hidup untuk meratap benda yang lepas.Hidup untuk pandang ke hadapan bukan menoleh ke belakang.Yang di belakang masa lalu yang sudah selesai.teruskan berjuang untuk masa di hadapan.Yakin Allah ada seiring dengan langkah kita.


Kau kata dia pemusnah harapan,sebab dia kau ranap.Tidak.Salahkan diri sendiri dahulu sebelum mendabik dada tunding kepada orang lain.Salah kau memberi harapan yang tinggi,salah kau berharap pada benda yang belum pasti.Cakap depan cermin.Cuba lakukan.


Allah tidak suka kepada manusia yang munafik.Bila kau kata kau bergantung harap kepada Dia,kau akur pada takdir Dia,kau menerima segala macam ujian dari Dia tetapi kalau cuma di mulut tiada guna juga.Makanya Dia datang,Dia bawak,Dia beri ujian melalui pelbagai rupa.Tujuannya untuk melihat kau benar atas kata atau tidak.


Ujian datang sebab rindu
Ujian datang sebab sayang
Ujian datang sebab mengajar
Ujian datang sebab kuat
Ujian datang sebab sabar
Ujian datang sebab mengingat


Allah rindu melihat air mata kita mengalir meminta kepada Dia,rindu untuk mendengar kita bercakap dengan Dia,rindu mendengar taubat kita.Mungkin juga ujian datang atas sebab kafarah dosa kita yang lalu.Dan yang paling pasti tiada ujian yang Allah turunkan tanpa sebab yang kukuh.ketahuilah Allah sentiasa bekerja keras bagi memastikan hambanya memperoleh kebahagiaan yang baik.


Orang kata lagi tinggi ujian lagi banyak pula ujian yang datang.Bak kata ustaz Kazim bersyukurlah Allah beri ujian buat kita.Ujian itu manis sebenarnya,nikmatilah ujian yang Allah beri.Sekurangnya kita makin dekat dan kenal lebih mendalam pencipta kita sendiri.Perancangan Allah itu adalah rancangan yang tercantik, tidak pernah tersasar.Percaya janji Allah.


Yakinlah, sesuatu yang ditakdirkan hilang daripada pangkuan kita sebenarnya Allah sedang memberikan sesuatu yang lebih baik daripada itu.Carilah Allah,sesungguhnya Allah tempat mengadu paling tepat saat sedih ataupun gembira.Cuma Dia yang memahami apa yang kita rasakan.Kalau kita dah dapat yang baik,yang sempurna tetapi Allah masih tarik ia dari hidup kita, kita harus percaya sebenarnya pasti ada yang jauh lebih baik dari yang ini yang Allah mahu berikan buat kita.Bersyukurlah.


Kalau dia tinggalkan kau atas sebab yang kurang kukuh,yakinlah Allah takdirkan dia tinggalkan kau atas sebab yang sangat kukuh.Jika Allah hendak memberikan kebahagiaan kepada seseorang dia tidak boleh dihalang oleh apa-apa tangan sekalipun.Dan begitu juga sebaliknya,kalau Allah dah kata bukan si dia takdir untuk masa depan kau maka tidak boleh ada apa sahaja corak untuk menghalang Dia.


Dunia ini terlalu kecil untuk ditangisi.La Takhaf wala Tahzan innallahamaan,jangan kamu takut,jangan kamu bersedih,sesungguhnya Allah sentiasa bersama kita..Bersabarlah atas sesuatu kehilangan. Allah pasti akan hantar kebahagiaan bila sampai waktunya.Kita pegang,kita genggam,kita erat sampai satu masa kita kena juga lepaskan atas takdir Allah.


Allah dah kata kalau kita tidak mengeluh kesulitan kita kepada orang lain selama tiga hari maka Allah akan beri pahala orang bersabar kepada kita.Jadi sabarlah dalam bersabar.Bersyukur atas semua ujian yang Tuhan beri.Jangan pernah putus asa.God doesn’t give you the people you want. He gives you the people you need. Yakinlah pasti akan ada kebahagiaan buat kita.Zaney: Yajib antasim indama tabki – Hendaklah kamu tersenyum walaupun kamu sedang berduka :)

Kotak Kehidupan

About|Post|Follow


Shazney RahmanLast Entries

Copyright© 2011 : Hafiz Zulkafly. All Right Reserved.