Strong
Posted on Thursday, April 4, 2013, ϟ 0 comments





Saya tahu awak penat,tahu awak letih,faham awak dah muak dah give up.Tapi awak perlu tahu Allah suka menguji bila Dia sayang.Dia nak tengok sejauh mana sayang kita dekat Dia.Allah suka bukti.Kalau kita cakap kita sayang Dia,percaya Dia,berharap akan Dia maka Dia mahu kita buktikan.Dia tak mahu kita bercakap cuma dari mulut tetapi tak praktikkan dalam diri.Jadinya Dia kirimkan  salam cinta yang isinya adalah ujian.

Nabila awak bertuah,patut bersyukur sebab Allah hantar manusia dalam hidup awak sebagai ujian.Dia rindu nak tengok awak menangis,bercakap dengan Dia,meminta dengan Dia.Percaya kata Allah.Dia takkan menguji melebihi kemampuan hamba-hambanya.You just face it adik.Faham benda tu semua susah tapi kalau kita Letak Allah di tempat paling teratas mesti kesedihan itu akan rasa kurang sebab kita faham Allah sentiasa sayang kita,sentiasa ada dekat dengan kita.Tak pernah tinggalkan kita.

Apa pun yang terjadi just smile.Satu senyuman boleh buat masalah hilang terbang tanpa kita sedar.Senyum is one of good deeds you know.In life kadang-kadang kita rasa kenapa la Tuhan suka ambil kebahagiaan aku,kenapa la suka sangat uji aku.Apa hina sangat ke aku nie sampai lansung tak boleh rasa bahagia?Well you know Allah kalau Dia dah kata nak uji mesti Dia akan uji.Derita setiap manusia tak sama.Dan di sebalik ujian mesti ada sebab dan something better yang Dia nak hadiahkan buat kita.Selagi manusia hidup dia tak akan terlepas dari ujian Allah.




Awak boleh menangis tetapi janji jangan terlalu lama.Ya cuba berjanji dengan diri.Whatever life gives you,even if it hurts you,just be strong and act like you’re okay.Sayang God never leave you,You must be thankful for what you have today and yesterday,be thankful because you’re still breathing.Buktinya Allah masih bagi awak peluang untuk bernafas dan nikmati apa yang Dia pinjamkan.

Sudahlah bazir air mata terlalu banyak.Macam akak selalu cakap manusia akan datang dan akan pergi.Tetapi Tuhan tak macam tu.Dia datang dan stay dengan kita sampai bila-bila.Awak tak Nampak Dia tapi sebenarnya Dia sentiasa ada dengan awak.Always besides you.Trust me.Percayalah Allah akan bayar atas semua kesedihan,kesabaran,ketabahan nie bila sampai satu masa yang tepat.Itu sebab Allah cakap apa yang Dia uji cuba belajar sabar dan bersyukur.

Tahu cinta manusia kadang-kadang selalu tinggal kesan yang sakit kan.Remember,Allah would never take something away from you without replacing it with something much better.Feelings change.People change. But memories stay the same.Kenangan tu sebagai bekal.Percayalah tak lama pun pasti suatu masa akan terubat.Percaya dengan janji Allah ok.Ada dua hikmah musibah yang kita akan Nampak.Sama ada bila diri diuji kita akan lagi dekat dengan Allah, atau bila diri diuji kita makin jauh malah sangat jauh dari Allah.Jangan pilih musibah yang kedua.Jangan gelapkan diri sendiri kalau Allah sendiri tak inginkan awak macam tu.



Zaney: Sekarang dah boleh lap air mata tu.Sapu pasir dekat lutut tu dan teruskan berjalan seperti biasa.Yang dibelakang cuma masa lalu.Jangan terperangkap yang di belakang sampai lansung tak bukak langkah untuk masa di depan.Berjalanlah mesti Allah dah sediakan yang terbaik di depan.Percaya dengan janji Allah.Nabila kuat.Ya anda sangat kuat :)





Kotak Kehidupan

About|Post|Follow


Shazney Rahman



Last Entries

Copyright© 2011 : Hafiz Zulkafly. All Right Reserved.